×

selector

EL PASSEIG CRÍTIC

1a ACCIÓ D'EXPERIMENTACIÓ I D'INTERVENCIÓ AL CARRER

La primera acció d’experimentació i d’intervenció al carrer del projecte Caminis es va celebrar el passat 14 d’abril de 2018

Us contem com va anar:

Acció festiva i reivindicativa a l’espai públic

Aquesta primera acció al carrer s’ha realitzat de manera participada amb més de 100 veïnes i veïns del municipi. Entre aquests hi estàven la comunitat educativa dels 10 centres públics i concertats que cursen primària al municipi més el centre públic comarcal d’educació especial Raquel Payà, les empreses Denibus i Rodando Ecomensajería, i les entitats Agrupació Artística Musical de Dénia – Fem Banda, Aula de la Bici, Cercle Empresarial de la Marina alta (CEDMA), Club Unión Ciclista Montgó, Condenados al bordillo, Grup Nodrissa, Muixeranga de la Marina Alta i Parc Natural del Montgó.

L’acció es va celebrar el passat dissabte 14 d’abril al llarg d’un dels itineraris més emprats per les xiquetes i els xiquets de Dénia per anar a l’escola. Va consistir en un passeig crític que discorria pels carrers Loreto, Estrella, Germans Gavilà Ferrer, avinguda del Montgó i la plaça Jaume I.

La finalitat del passeig era la de despertar el sentit crític, posar-se en la pell d’altres persones, avantposar el punt de vista i les necessitats d’una persona vianant i detectar els problemes que trobem a la ciutat quan caminem. Per tal d’analitzar i observar les diferents realitats que es troben al llarg del recorregut, es va proposar mirar el carrer amb uns ulls crítics, sensibles des de la necessitat i el voler una ciutat més adequada per a la infància, i per extensió, més adequada per a la resta de la ciutadania.

El passeig crític Caminis pot tindre efectes secundaris desitjables, mai tornaràs a veure la ciutat igual!

El passeig es va organitzar per comissions amb unes tasques concretes a realitzar mitjançant diferents microintervencions urbanes. Les persones integrants de cada comissió van analitzar, observar i experimentar l’espai públic des de diferents perspectives.

Les diferents comissions, i els objectius que tenien eren aquestes:

- Comissió 1: Què es Caminis?, encarregada de donar a conèixer el projecte a les veïnes i veïns de Dénia.

- Comissió 2: Per a qui el carrer?, tenia la missió d’estudiar la diferència de proporció d’espai destinat als vianants i als cotxes.

- Comissió 3: Mou-te si pots!, amb l’objectiu de fer visibles  els moviments que el disseny urbà permet als vianants i els obstacles que troben en els seus recorreguts.

- Comissió 4: Ens movem però també estem! En la qual es convidava a reflexionar sobre els espais o elements que permeten l’estada.

- Comissió 5: I la bici?, l’objectiu de la qual era fer visible la necessitat de destinar espai per a la bicicleta als carrers de la ciutat.

- Comissió 6: Altres esser vius, tenia la missió d’identificar les espècies d’arbres que ens acompanyen i reflexionar sobre quants i diversos són els beneficis que aporten.

- Comissió 7: Juguem?, on simplement es reivindicava poder jugar i experimentar el joc lliure de nou al carrer.

- Comissió 8: No tinc por, amb l’objectiu d’identificar els espais, llocs o persones que fan que el carrer es perceba més segur.

Fotografia: Caixa Fosca

TOP