La segona sessió del Grup de Treball del projecte CAMINIS, segona part, va tindre lloc celebrar el passat 30 de maig del 2024 al CEIP Pou de la Muntanya
Us contem com va anar:
Agraïm l’esforç als centres educatius per fer possible la trobada en dates de final de curs
Continuem en esta segona sessió amb el treball de la Guia d’intervenció a la xarxa. Acudiren a la reunió les persones representants dels diferents col·lectius que formen el grup de treball: alumnat, famílies i professorat de les escoles de Dénia convocades, entitats de l’entorn social de Dénia interessades en la infància, així com diferents àrees de l’Ajuntament implicades en el projecte. També participen de la sessió infants representants del Consell Local de la Infància i Adolescència de Dénia (CLIA), l’ens estable de representació de la infància i l’adolescència a Dénia.
Primer de tot, estem molt agraïdes per l’esforç extra que suposa per als centres, l’alumnat i les famílies en estes dates de final de curs acudir a una de les sessions de participació del projecte Caminis. A més a més, la calor va arribar per sorpresa, per la qual cosa el treball entre totes i tots pren encara més valor.
També volem excusar de nou a la Regidoria de Seguretat Ciutadana, i a la resta de regidories implicades, que no van poder participar d’esta sessió, a pesar de l’interés, perquè la mateixa vesprada es va programar un ple.
Contextualitzem el projecte Caminis amb altres projectes de referència i presentem la web renovada caminisdenia.com
Previ al treball amb la guia presentem la web renovada que estarà d'ací a poc en obert per a totes aquelles persones participants del projecte i la resta de ciutadania de Dénia. Contem com ha estat pensada: en la pàgina d’inici la idea és que a un colp d’ull es puga entendre que és Caminis, per a saber-ne més caldria entrar a ‘Sobre el projecte’, i per a conéixer l’evolució del projecte caldria entrar a ‘Arxiu’ on contem com va anar la primera fase i com està funcionant la segona. El nou web conté la documentació generada en el marc del projecte.
A continuació, vam penjar una gran taula perquè els representants dels diferents centres de Dénia anaren emplenant-la, responent a la proposta d’indicadors que el Seminari de Mobilitat i Infància del Centre Nacional d’Educació Ambiental CENEAM ha posat a disposició en la web entornosescolares.es. La web inclou mesures, avaluació i impuls del canvi actiu per a convertir els entorns escolars en àrees de protecció de la salut.
Algunes de les dades contemplades a la taula les podem comparar amb les extretes l’any 2017 del qüestionari als centres educatius realitzats en el moment d’engegar el projecte Caminis. Parlem d’aparcament de cotxes per a professorat dins del recinte escolar, i d’aparcament per a bicicletes, patins i patinets. També de la no necessitat de presència policial a les entrades i eixides dels centres educatius si les condicions de seguretat foren altres. A més, afegim qüestions relacionades amb la naturalització dels espais dels centres.
Que complisquen amb estos tres indicadors és un primer pas per a tindre entorns escolars més segurs i sostenibles. Veiem que totes les escoles presents complixen la majoria d'estos tres indicadors. En dos d’elles encara existix aparcament de cotxes en el recinte escolar. I pel que fa a la no necessitat de presència policial, només s'aconseguix en una, en la resta encara es requerix, i una de les que no té presència policial en sol·licita.
Com ja sabem, els projectes de camins escolars impliquen a moltes parts: al municipi, als centres, a la comunitat educativa, famílies i alumnat. Este any el focus l’hem posat en transformar la realitat física de l’espai i això recau principalment en el municipi. Però no hem d’oblidar que cal que continuem treballant aportant tot allò que puguem per donar suport als objectius del projecte.
Convidem a les persones representants de les escoles a què compartisquen les iniciatives que estiguen posant en marxa en el seu centre educatiu. Des del Pou de la Muntanya, Mara, Uriel i Montse, la professora encarregada del projecte Bike Friday, ens han contat sobre la seua proposta, a més a més han aconseguit que la iniciativa s'estenga a dos centres més.
Continuem amb el treball de la guia, quins són els àmbits de protecció que hem definit?
Per a reprendre el treball amb la guia recordem el que vam aconseguir en la primera reunió del grup de treball el passat febrer. En esta sessió vam treballar en actuacions que hauria d’incloure la guia per a poder intervindre en la xarxa basada en l’urbanisme tàctic. Recordem també que l’urbanisme tàctic és a aquell que ens permet gaudir dels canvis a l’espai públic de manera més ràpida, i a l’hora flexible, per a comprovar com funcionen les solucions adoptades.
Una vegada ens hem situat plantegem els àmbits que proposarà la guia: l’àmbit de les escoles (el recinte escolar), l’àmbit de protecció de les escoles (els carrers i espais públics que envolten l’escola en un radi d'uns 100/200 metres) i finalment l’àmbit de protecció de la xarxa de camins escolars.
La primera activitat suggerida estava pensada per a comprovar si esta xarxa contempla totes les connexions, si fan possible els desplaçaments que la infància fa diàriament a les escoles i des d’elles a altres espais d’ús diari.
Ens agrupem a les taules en grups mixtes. Per a valorar si la xarxa dona cobertura a estos desplaçaments tenim un plànol i les descripcions d’uns trajectes fets per xiquetes i xiquets de Dénia imaginaris, però la idea era que comprovarem si els desplaçaments que fan els infants de la taula els cobrix la xarxa, els que fan o els que els agradaria fer de manera autònoma, a peu, amb bici, amb patins, amb patinets...
De la posada en comú s’extrau que cal tindre en compte la connexió amb el pavelló municipal Joan Fuster i la resta d’equipament esportiu al poliesportiu municipal de Dénia. Pel que fa al Joan Fuster s’indica que cal un espai de trobada a l’exterior. Altres espais que cal millorar la seua connexió amb la xarxa són, la nova biblioteca municipal, el conservatori, la banda de música, la residència de menors, la Marineta casiana, l’estació de tren i el club de tenis. A més s’apunta la desconnexió dels altres dos instituts d’educació secundària. També continua sent molt rellevant per als infants la connexió de la xarxa amb la infraestructura ciclista, en concret amb els carrils bici. Es comenta que els desplaçaments en espais naturalitzats tinguen sensació de major seguretat.
Una altra qüestió a tindre en compte és la necessitat d’eliminar o reubicar alguns dels aparcaments habilitats que es troben dins o prop dels àmbits de protecció de les escoles, com és el cas de l’àmbit de protecció del CEIP Llebeig i CEE Raquel Payà, així com l’àmbit de protecció del CEIP Vessanes, CEIP Pou de la Muntanya i CEIP Montgó. La seua eliminació es pot plantejar per fases i fins i tot es poden transformar en espais de joc o equipament esportiu com venia reclamant la infància en l’anterior sessió.
Les i els que estem en el projecte Caminis ja sabem que el factor temps és un dels factors més importants a tindre en compte en estos projectes de camins escolars, per això les actuacions a contemplar en la guia estaran plantejades tenint en compte que es tracta d’un procés on seran més importants els mecanismes que faran possible la forma que la imatge final.
Resseguim els àmbits de protecció del CEIP Cervantes i del Col·legi Scentia
Tornem a organitzar les taules, en este cas els infants treballen per separat de la resta de les persones assistents. Ara treballarem a una escala menor resseguint el que podrien ser els àmbits de protecció del CEIP Cervantes i del Col·legi Scentia i IES Sorts de la Mar. Estes dos es trien per representar situacions aplicables en altres espais de la xarxa.
Per a esta segona activitat aportem axonometries dels dos àmbits de protecció i fotografies amb uns papers transparents per a poder treballar diverses vistes amb diferents propostes.
Ara mateix estos espais al voltant de les dos escoles són llocs de pas, on es faciliten els desplaçaments en cotxe principalment, ara el que volem és que pensem totes i tots junts en estos espais com a llocs d’estar on a més de desplaçar-nos passen més coses.
Vam posar en relació aquesta activitat amb el que vam fer amb la sessió anterior, on hem de plantejar una altra distribució de l’espai que reduïsca l’espai destinat als vehicles. Respecte als usos, volem plantejar una ampliació de l’espai públic que fomente la vida en comunitat, així com l’ampliació de l’espai per al verd.
Les propostes van sempre més enllà, i es planteja que a l'àmbit de protecció del col·legi Scentia s’estudie la viabilitat d’obrir el tram del Camí de Santa Llúcia a les persones, limitant el trànsit només a residents des de l’encreuament amb el carrer de les Plèiades fins amb el camí d’Aranda, plantejant diferents solucions al desviament del trànsit perquè siga possible. També es planteja incloure jardineres o altre material mòbil per a dificultar l'aparcament a la porta de l’escola.
Sobre el treball amb les axonometries i les fotografies observem que les més menudes i menuts es llacen de seguida a fer les seues propostes, a les i els més majors enfrontar-se al dibuix es costa molt més. També s'ha reflectit la necessitat de tindre infraestructura ciclista que arribe fins al centre escolar.
Triem el lloc per a l’acció d’intervenció en la xarxa
Com ja us vam iniciar a l’inici d’esta segona fase, el pròxim curs escolar està previst que es duga a terme una acció d’intervenció a la xarxa basada en les diferents eines i criteris de disseny que incorporarà la guia. La idea és que esta intervenció es faça en un dels àmbits de protecció de les escoles que ja han estat definits.
Per a acabar la sessió vam preparar una altra taula per a valorar les condicions amb les quals hauria de partir el lloc a intervindre en la xarxa, un d’estos àmbits de protecció de les escoles. Estes condicions estan relacionades amb les facilitats que puga presentar l’àmbit, les connexions, l’impacte i la viabilitat de l’acció d’intervenció. Parlem, en primer lloc, de si a l’àmbit ja hi ha hagut actuacions de pacificació del trànsit i si ja presenta vegetació. També vam parlar de si connecta amb altres equipaments o espais verds de Dénia, o amb altres trams de la xarxa ja transformats. Pel que fa a l’impacte ens interessava saber si l’acció d’intervenció en este àmbit pot beneficiar a un major nombre d’infants i ciutadania de Dénia. I sobretot volíem avaluar quins es poden intervindre d’una manera més assequible i àgil.
Ens acomiadem desitjant-vos que tingueu unes bones vacances reparadores perquè el pròxim curs escolar 2024/2025 puguem entre totes i tots fer realitat esta primera acció d’intervenció en la xarxa de camins escolars i seguir treballant altres accions perquè caminem cap a una Dénia més amable i més feliç.
La segona sessió del Grup de Treball del projecte CAMINIS, segona part, va tindre lloc celebrar el passat 30 de maig del 2024 al CEIP Pou de la Muntanya
Us contem com va anar:
Agraïm l’esforç als centres educatius per fer possible la trobada en dates de final de curs
Continuem en esta segona sessió amb el treball de la Guia d’intervenció a la xarxa. Acudiren a la reunió les persones representants dels diferents col·lectius que formen el grup de treball: alumnat, famílies i professorat de les escoles de Dénia convocades, entitats de l’entorn social de Dénia interessades en la infància, així com diferents àrees de l’Ajuntament implicades en el projecte. També participen de la sessió infants representants del Consell Local de la Infància i Adolescència de Dénia (CLIA), l’ens estable de representació de la infància i l’adolescència a Dénia.
Primer de tot, estem molt agraïdes per l’esforç extra que suposa per als centres, l’alumnat i les famílies en estes dates de final de curs acudir a una de les sessions de participació del projecte Caminis. A més a més, la calor va arribar per sorpresa, per la qual cosa el treball entre totes i tots pren encara més valor.
També volem excusar de nou a la Regidoria de Seguretat Ciutadana, i a la resta de regidories implicades, que no van poder participar d’esta sessió, a pesar de l’interés, perquè la mateixa vesprada es va programar un ple.
Contextualitzem el projecte Caminis amb altres projectes de referència i presentem la web renovada caminisdenia.com
Previ al treball amb la guia presentem la web renovada que estarà d'ací a poc en obert per a totes aquelles persones participants del projecte i la resta de ciutadania de Dénia. Contem com ha estat pensada: en la pàgina d’inici la idea és que a un colp d’ull es puga entendre que és Caminis, per a saber-ne més caldria entrar a ‘Sobre el projecte’, i per a conéixer l’evolució del projecte caldria entrar a ‘Arxiu’ on contem com va anar la primera fase i com està funcionant la segona. El nou web conté la documentació generada en el marc del projecte.
A continuació, vam penjar una gran taula perquè els representants dels diferents centres de Dénia anaren emplenant-la, responent a la proposta d’indicadors que el Seminari de Mobilitat i Infància del Centre Nacional d’Educació Ambiental CENEAM ha posat a disposició en la web entornosescolares.es. La web inclou mesures, avaluació i impuls del canvi actiu per a convertir els entorns escolars en àrees de protecció de la salut.
Algunes de les dades contemplades a la taula les podem comparar amb les extretes l’any 2017 del qüestionari als centres educatius realitzats en el moment d’engegar el projecte Caminis. Parlem d’aparcament de cotxes per a professorat dins del recinte escolar, i d’aparcament per a bicicletes, patins i patinets. També de la no necessitat de presència policial a les entrades i eixides dels centres educatius si les condicions de seguretat foren altres. A més, afegim qüestions relacionades amb la naturalització dels espais dels centres.
Que complisquen amb estos tres indicadors és un primer pas per a tindre entorns escolars més segurs i sostenibles. Veiem que totes les escoles presents complixen la majoria d'estos tres indicadors. En dos d’elles encara existix aparcament de cotxes en el recinte escolar. I pel que fa a la no necessitat de presència policial, només s'aconseguix en una, en la resta encara es requerix, i una de les que no té presència policial en sol·licita.
Com ja sabem, els projectes de camins escolars impliquen a moltes parts: al municipi, als centres, a la comunitat educativa, famílies i alumnat. Este any el focus l’hem posat en transformar la realitat física de l’espai i això recau principalment en el municipi. Però no hem d’oblidar que cal que continuem treballant aportant tot allò que puguem per donar suport als objectius del projecte.
Convidem a les persones representants de les escoles a què compartisquen les iniciatives que estiguen posant en marxa en el seu centre educatiu. Des del Pou de la Muntanya, Mara, Uriel i Montse, la professora encarregada del projecte Bike Friday, ens han contat sobre la seua proposta, a més a més han aconseguit que la iniciativa s'estenga a dos centres més.
Continuem amb el treball de la guia, quins són els àmbits de protecció que hem definit?
Per a reprendre el treball amb la guia recordem el que vam aconseguir en la primera reunió del grup de treball el passat febrer. En esta sessió vam treballar en actuacions que hauria d’incloure la guia per a poder intervindre en la xarxa basada en l’urbanisme tàctic. Recordem també que l’urbanisme tàctic és a aquell que ens permet gaudir dels canvis a l’espai públic de manera més ràpida, i a l’hora flexible, per a comprovar com funcionen les solucions adoptades.
Una vegada ens hem situat plantegem els àmbits que proposarà la guia: l’àmbit de les escoles (el recinte escolar), l’àmbit de protecció de les escoles (els carrers i espais públics que envolten l’escola en un radi d'uns 100/200 metres) i finalment l’àmbit de protecció de la xarxa de camins escolars.
La primera activitat suggerida estava pensada per a comprovar si esta xarxa contempla totes les connexions, si fan possible els desplaçaments que la infància fa diàriament a les escoles i des d’elles a altres espais d’ús diari.
Ens agrupem a les taules en grups mixtes. Per a valorar si la xarxa dona cobertura a estos desplaçaments tenim un plànol i les descripcions d’uns trajectes fets per xiquetes i xiquets de Dénia imaginaris, però la idea era que comprovarem si els desplaçaments que fan els infants de la taula els cobrix la xarxa, els que fan o els que els agradaria fer de manera autònoma, a peu, amb bici, amb patins, amb patinets...
De la posada en comú s’extrau que cal tindre en compte la connexió amb el pavelló municipal Joan Fuster i la resta d’equipament esportiu al poliesportiu municipal de Dénia. Pel que fa al Joan Fuster s’indica que cal un espai de trobada a l’exterior. Altres espais que cal millorar la seua connexió amb la xarxa són, la nova biblioteca municipal, el conservatori, la banda de música, la residència de menors, la Marineta casiana, l’estació de tren i el club de tenis. A més s’apunta la desconnexió dels altres dos instituts d’educació secundària. També continua sent molt rellevant per als infants la connexió de la xarxa amb la infraestructura ciclista, en concret amb els carrils bici. Es comenta que els desplaçaments en espais naturalitzats tinguen sensació de major seguretat.
Una altra qüestió a tindre en compte és la necessitat d’eliminar o reubicar alguns dels aparcaments habilitats que es troben dins o prop dels àmbits de protecció de les escoles, com és el cas de l’àmbit de protecció del CEIP Llebeig i CEE Raquel Payà, així com l’àmbit de protecció del CEIP Vessanes, CEIP Pou de la Muntanya i CEIP Montgó. La seua eliminació es pot plantejar per fases i fins i tot es poden transformar en espais de joc o equipament esportiu com venia reclamant la infància en l’anterior sessió.
Les i els que estem en el projecte Caminis ja sabem que el factor temps és un dels factors més importants a tindre en compte en estos projectes de camins escolars, per això les actuacions a contemplar en la guia estaran plantejades tenint en compte que es tracta d’un procés on seran més importants els mecanismes que faran possible la forma que la imatge final.
Resseguim els àmbits de protecció del CEIP Cervantes i del Col·legi Scentia
Tornem a organitzar les taules, en este cas els infants treballen per separat de la resta de les persones assistents. Ara treballarem a una escala menor resseguint el que podrien ser els àmbits de protecció del CEIP Cervantes i del Col·legi Scentia i IES Sorts de la Mar. Estes dos es trien per representar situacions aplicables en altres espais de la xarxa.
Per a esta segona activitat aportem axonometries dels dos àmbits de protecció i fotografies amb uns papers transparents per a poder treballar diverses vistes amb diferents propostes.
Ara mateix estos espais al voltant de les dos escoles són llocs de pas, on es faciliten els desplaçaments en cotxe principalment, ara el que volem és que pensem totes i tots junts en estos espais com a llocs d’estar on a més de desplaçar-nos passen més coses.
Vam posar en relació aquesta activitat amb el que vam fer amb la sessió anterior, on hem de plantejar una altra distribució de l’espai que reduïsca l’espai destinat als vehicles. Respecte als usos, volem plantejar una ampliació de l’espai públic que fomente la vida en comunitat, així com l’ampliació de l’espai per al verd.
Les propostes van sempre més enllà, i es planteja que a l'àmbit de protecció del col·legi Scentia s’estudie la viabilitat d’obrir el tram del Camí de Santa Llúcia a les persones, limitant el trànsit només a residents des de l’encreuament amb el carrer de les Plèiades fins amb el camí d’Aranda, plantejant diferents solucions al desviament del trànsit perquè siga possible. També es planteja incloure jardineres o altre material mòbil per a dificultar l'aparcament a la porta de l’escola.
Sobre el treball amb les axonometries i les fotografies observem que les més menudes i menuts es llacen de seguida a fer les seues propostes, a les i els més majors enfrontar-se al dibuix es costa molt més. També s'ha reflectit la necessitat de tindre infraestructura ciclista que arribe fins al centre escolar.
Triem el lloc per a l’acció d’intervenció en la xarxa
Com ja us vam iniciar a l’inici d’esta segona fase, el pròxim curs escolar està previst que es duga a terme una acció d’intervenció a la xarxa basada en les diferents eines i criteris de disseny que incorporarà la guia. La idea és que esta intervenció es faça en un dels àmbits de protecció de les escoles que ja han estat definits.
Per a acabar la sessió vam preparar una altra taula per a valorar les condicions amb les quals hauria de partir el lloc a intervindre en la xarxa, un d’estos àmbits de protecció de les escoles. Estes condicions estan relacionades amb les facilitats que puga presentar l’àmbit, les connexions, l’impacte i la viabilitat de l’acció d’intervenció. Parlem, en primer lloc, de si a l’àmbit ja hi ha hagut actuacions de pacificació del trànsit i si ja presenta vegetació. També vam parlar de si connecta amb altres equipaments o espais verds de Dénia, o amb altres trams de la xarxa ja transformats. Pel que fa a l’impacte ens interessava saber si l’acció d’intervenció en este àmbit pot beneficiar a un major nombre d’infants i ciutadania de Dénia. I sobretot volíem avaluar quins es poden intervindre d’una manera més assequible i àgil.
Ens acomiadem desitjant-vos que tingueu unes bones vacances reparadores perquè el pròxim curs escolar 2024/2025 puguem entre totes i tots fer realitat esta primera acció d’intervenció en la xarxa de camins escolars i seguir treballant altres accions perquè caminem cap a una Dénia més amable i més feliç.
Caminis és un projecte de llarg recorregut, que necessita d’anar sumant experiències i suports. Caminem fins a una Dénia més amable i feliç!
L'equip darrere del projecte 7a+i © 2024
Caminis és un projecte de llarg recorregut, que necessita d’anar sumant experiències i suports. Caminem fins a una Dénia més amable i feliç!
L'equip darrere del projecte 7a+i © 2024